shield-105499_640

Apps en updates: gratis met consequenties

13-08-2015

Afgelopen vrijdag was het dan zover, mijn Windows 10 stond eindelijk klaar. Even downloaden, installeren en klaar. Maar wacht, Voordat ik kan beginnen moet ik eerst nog even akkoord gaan met de standaard instellingen in Bold 24 pnts letters. Tenzij ik mijn voorkeuren zelf wil instellen in 8 pnts nauwelijks te lezen hiërogliefen. Mmm toch maar even checken wat er in het pakket zit. Windows op automatisch op de hoogte houden als er fouten ontstaan? Nog niet zo vreemd. Windows mijn foto en apps laten beheren, vooruit. Mijn hele PC gebruik en browsegeschiedenis doorsturen? Liever niet.

Het gaat zo sneaky. Je downloadt iets, een update of een app en voor je het weet haal je het Paard van Troje binnen en gelijk ook al zijn nakomelingen. Het beperkt zich niet alleen tot de nieuwe update van Windows maar ook wanneer je bijvoorbeeld Facebook op je nieuwe telefoon wilt installeren (her)ontdek je ineens waar je zo al mee akkoord gaat. Om maar wat te noemen: Inzage in je ID, je agenda, contacten, locatie en ga zo maar door.

Nu lijkt het in eerste instantie niet zo erg. Wat hebben we tenslotte te verbergen? Maar wie weet waar deze informatie opgeslagen wordt en blijft? Je weet nooit of deze info op een later tijdstip boven komt drijven want van een ding kun je vrijwel zeker zijn: info van het internet verwijderen is moeilijker dan een olieramp van het strand. Je mag hooguit hopen dat de info verdund wordt in de gigantische oceaan aan info van het internet. Kun je je voorstellen hoe een bekende naam ineens opduikt: Rutte blijkt in zijn tienerjaren ineens een geaardheid te hebben gehad en Merkel een carrière als topmodel. Je wilt het gewoon niet weten.

Het zou mooi zijn als er een developer zou zijn die dit privacy probleem zou oplossen. Een extra app waardoor je alle andere apps kan installeren wetende dat zij geen toegang krijgen tot je telefoon of laptop. Ik blijf in ieder geval aan het zoeken.

Jeroen Beerthuizen - Columnist Scoutler


mail

ontwerp MoreCreative.nl