man-335401_640 (1)

De wet past zich aan aan de app

24-07-2015

Er lijkt een onderverdeling te zijn ontstaan met enerzijds op zichzelf staande app ontwikkelingen die concurreren met bestaande dienstverleningen zoals Wimdu en Airbnb (overnachtingen) en anderzijds app ontwikkelingen die bestaande dienstverleningen helpen verbeteren maar deze niet (op zichzelf) beconcurreren. Deze tweede groep vind je onder meer terug op MKB Idee 2015, een verkiezing voor de beste ICT ideeën die bedrijven helpen veranderen en te groeien (MKBideeverkiezingen.nl). Het zijn Apps die, in vergelijking met de eerste groep een soort Fairtrade logo verdienen.

Toch is het vooral de eerste groep die er met de prijzen vandoor lijkt te gaan, zeker nu de overheid bereid is zelf een reikende hand te bieden.

Airbnb en vergelijkbare apps veroorzaakten afgelopen jaar zowel in Nederland als in de rest van West Europa veel reuring. Toch Wil minister Kamp juist aan deze dienstverleningen tegemoetkomen door wetgevingen aan te passen (Volkskrant).

De taboe en initiële shock van een jaar geleden met de komst van deze apps is voorbij, lijkt het, en de overheid gunt de vrije markt het voordeel van de twijfel. Kamp wil vooral de nog niet gebruikte niches op de markt opvullen (niet rendabele taxiritjes bijvoorbeeld) in de hoop dat dit op termijn bedrijvigheid naar Nederland trekt en werkgelegenheid oplevert. Maar zitten we wel op dit soort diensten te wachten waarbij de brandveiligheid van je volgende overnachtingsplek niet zeker is? Onlangs nog is er door de politie in Amsterdam nog een grote opruiming geweest van illegale en onveilige “hotelkamers”. Natuurlijk verzinnen we er wel wat regels voor en doen we er wat handhavers erbij om het sausje compleet te maken. We blijven toch Nederlanders, niet?

Met het verdwijnen van obstakels wordt ieder beroep mogelijk een speelveld. Stel je voor, ineens hoef ik geen afspraak meer te maken met mijn Dokter. Ik check online naar welke dokter op dit moment patience zit te spelen, stuur hem een pb (persoonlijk bericht) en ik kan gelijk langs komen. Achteraf beoordeel ik hem natuurlijk met 1 tot 5 sterren. Mocht er nu een developer zijn die dit een goed idee vindt. Ik zou het graag What's up doc willen noemen. Just in case.

Jeroen Beerthuizen - Columnist Scoutler


mail

ontwerp MoreCreative.nl