netherlands-674698_640 (1)

Nederland weer op zijn internationale plek

17-07-2015

Het is een enerverende tijd geweest de afgelopen weken. Na veel gesteggel en lang onderhandelen is er een Europese catastrofe afgewend en alsof het afgesproken was, is er tegelijkertijd ook een (historische) overeenkomst gesloten met Iran. De resultaten zijn niet zonder commentaar maar het lijkt er weer even op dat we de goede kant op gaan.

Ook Nederland timmert internationaal aan de weg. De hele wereld heeft de start van de Tour de France in Utrecht kunnen volgen. Dijsselbloem heeft laten zien dat Nederlanders nog steeds goed kunnen onderhandelen en heeft een belangrijke rol gespeeld om Europa bij elkaar te houden en we kunnen ons zelf feliciteren met een 7e plaats op de wereld ranglijst handelsoverschot waarmee de weg naar de financiële top van de wereld weer dichterbij komt. Deze opeenvolging van positieve ontwikkelingen geeft een momentum vergelijkbaar met het binnenhalen van een EK, WK of Olympische spelen.

Het is het internationale gezicht dat Nederland een lange tijd niet heeft kunnen of willen laten zien. Het ging in de afgelopen jaren vooral over politieke binnenlandse onderonsjes wat op zich entertainment is maar waar je op de lange termijn toch geen goed gevoel bij krijgt,
Amerikanen zijn een goed voorbeeld voor hoe het wel zou kunnen. Natuurlijk hebben zij ook hun binnenlandse troubles maar ze zorgen wel steeds dat ze ook internationaal wat in de melk te brokkelen hebben. Het gevolg is dat zij nu een president hebben die de Nobelprijs voor de vrede, zoals de Volkskrant het meldde, met terugwerkende kracht verdiend lijkt te hebben.

We zijn niet van hetzelfde kaliber en we hoeven ook geen Rutte met een Nobelprijs maar we behoren wel tot de financiële en morele grotere landen. Ik zou Nederland wat vaker willen zien als de onderhandelaar of bemiddelaar. Niet alleen het opgeheven vingertje dus maar wat vaker een voet tussen de deur. Ja, we zijn een klein landje en wat zijn we op de aardbol anders dan een stipje dat wegvalt achter de kop van een lucifer? Maar de combinatie van inzet, een nuchter volkje en krachtige ideeën kan heel wat veranderen in de wereld van vandaag.

Een Nederland in de internationale voorhoede is een Nederland dat weer trots kan zijn op zichzelf. Het smeed een ons gevoel dat we kunnen gebruiken om weer groter te gaan denken, te investeren, banen te creëren en te groeien.


mail

ontwerp MoreCreative.nl