robonaut-600982_1280

Overname door AI

31-07-2015

Wie een beetje van gadgets houdt zoals ik, let op voorbij komende trends. Sommige gadgets zijn leuke experimentjes maar je weet dat ze binnen een jaar weer vergeten zijn. Anderen zijn de echte blijvers, vernieuwers en een bron van verdere inspiratie. En dan blijk je het mis te hebben en is de kikker toch een prins. Zo lijkt het te zijn gegaan met schoonmaakrobots. Jaren geleden was er al een poging gedaan maar de batterij was zwak, de processor ontoereikend en de techniek nog niet goed ontwikkeld. Maar nu hebben verschillende grote merken het gat in de markt herontdekt en kunnen we eindelijk allemaal gaan wennen aan onze eerste werkende huisrobot.

En naarmate robots onderdeel van ons leven worden, gaan we aan ons aan hechten. Eerst is het zo lief klein scharrelend doosje. Dan geven wij het twee rode ledjes met daaronder een horizontaal streepje, en een stem en pareidolia (abstracte patroonherkenning) doet de rest voor ons. En we noemen hem Sammy

We komen op stap voor stap dichter bij autonoom werkende robots. Die stap is deels al gezet. Er rijden en vliegen wereldwijd al drones, meestal onder militaire regie en met overeenkomstige programmering. In de toekomst zal dat alleen maar meer worden tot het punt dat er oorlogen gevochten worden met en tussen drones. Op zich goed zul je je zeggen, dat scheelt weer menselijke slachtoffers, maar niet als je meer dan 1000 topwetenschappers en ICT-giganten als Stephan Hawking en Steve Wozniak (Apple medeoprichter) moet geloven (the Guardian.com). Zij tekenden een petitie waarin gewaarschuwd wordt voor een nieuwe wapenwedloop en opgeroepen wordt tot een ban op autonome wapens. Het is vooral het gebrek aan controle en het gemak waarmee dit soort wapens gemaakt kunnen worden wat tot escalaties zou kunnen leiden.

Het lijkt me niet alleen een waarschuwing voor overheden maar evengoed een waarschuwing voor ICT'ers wereldwijd. Het draait uiteindelijk niet om de hardware maar vooral ook om de software die steeds geavanceerder wordt, maakt niet uit of het zich op 4 wielen verplaatst of via het internet. Misschien moeten we elke ICT'er een soort hippocratus eed laten afleggen: “ik zal geen Terminator maken”.

En dan is er nog altijd de consument die, onschuldig als ie is, in zijn wil om meer de grenzen zal verleggen. Na de schoonmaak robot krijgen we een robot om boodschappen te doen, om op onze kinderen te letten, om op onze veiligheid te letten en wellicht om “verhaal te halen” bij de buurman die de televisie zo hard heeft staan. Met de apps, die we zo makkelijk installeren, voeden we een steeds groter wordend netwerk van systemen die steeds meer van ons kunnen achterhalen. Als deze systemen autonoom worden, wie houden we dan nog verantwoordelijk? Facebook? Google?

Uiteindelijk zal ik me er gewoon bij neer moeten leggen dat ik over 50 jaar verpleegd wordt door een eigenzinnige steriel witte robot die tevens mijn bankzaken regelt en die nooit vergeet om mij mijn pilletjes te laten slikken, goedschiks of kwaadschiks. Zo lang ik zelf de stem mag kiezen. Een Vlaams accent lijkt me wel prettig.

Jeroen Beerthuizen - Columnist Scoutler


mail

ontwerp MoreCreative.nl